Túl súlyos túlsúlyos kérdések

Nem is tudom létezik -e olyan ember, akinek teljesen közömbös a súly kérdése, akár a sajátja, akár a másé.

Neked ez teljesen rendben van? Számodra ideális a testsúlyod? Milyen érzések játszódnak le Benned amikor meglátsz egy kövér embert? Mit érzel, amikor ránézel valakire aki szinte csont és bőr?

Miért olyan fontos mindez? Vonatkoztassunk el attól, hogy van egy egészségügyileg meghatározott ideális súly, valahogy mégis az ettől való eltérésnek jelentése van, valami teljesen más.

Az ideális alak koronként változik, valahogy mindig jelentősége volt minden eltérésnek.

Minden a túlélést szolgálja és egyensúlyra törekszik.  Ha megtaláljuk az a kibillentséget, amit a túlsúllyal vagy bármilyen testi tünettel, betegséggel hoztunk egyensúlyba, lehetőséget kapunk arra, hogy mással helyettesítsük.

Ez ilyen egyszerű? Igen, vagyis nem. Egyáltalán nem egyszerű, a kibillentség mögött sokszor nagyon nehéz, fájdalmas sorsok rajzolódnak ki, mondta már nekem daganatos beteg, hogy inkább meghalok, de nem engedek annak a változásnak, amit az állítás mutat, egyszerűen van amikor a tudat nem enged tovább. Az ilyen döntés mögött nagyon mély félelmek húzódnak, félelem a kitaszítottságtól, félelem a megsemmisüléstől.  A testi tünetek mögött nem egy lelki ok található, ezek nagyon összetettek, bár kétségtelen egyik másik felismerése, megoldása gyors változásokat idézhet elő. Van akinek akkor gyarapodik a súlya, ha párkapcsolatban él, van akinek akkor, ha egyedül, nincs két egyforma eset.

Van néhány kérdés, ami szinte biztos, hogy elsőre indulatokat fog belőled kiváltani, de ez így van jól.

Miben akadályoz a túlsúlyom? Mit csinálnék máshogy, ha sovány lennék? Mit csinálnék szívesen soványan, amitől bűntudatom lenne és szégyenérzetem?
Mitől véd meg a túlsúlyom? Mi az amire vágyom, ugyanakkor félek tőle?
Miben tesz áldozattá a túlsúlyom? Mi a nyereségem abból, hogy áldozat vagyok? Áldozatként miért nem kell felelősséget vállalnom?
Hogyan szolgál engem a túlsúlyom? Mi az ami könnyebb, ha van rajtam súlyfelesleg?
Milyen érzés kerít hatalmába, ha ránézek egy másik kövér emberre? Hogy érzem magam túlsúlyosak között? Hogy érzem magam soványak között?

Képzeld el Magad, ahogy reggel felkelsz, alakod tökéletes, mozgásod könnyed. Gondold végig a napod, gondolatban csinálj mindent úgy ahogy szoktad, figyeld az érzéseidet. Mi az ami hiányzik, mi az ami ijesztő? Kivel szemben van bűntudatod? Honnan érzed Magad kitaszítva? Hol borult fel az egyensúly?

A jojó effektus egyik oka, hogy nem tudunk mit kezdeni avval a helyzettel, avval az új énnel amit a túlsúly okozott, amilyen nagy szükség van szakmai segítségre az étkezés és a mozgás megfelelő kialakításában, ugyanúgy nagy szükség van a lelki folyamatok támogatására, a pihe puha védőréteg helyettesítésére más eszközökkel.

A fogadd el magad számomra azt jelenti, hogy elfogadom, hogy a testem így szolgálja az egyensúlyt, a nagyobb rendet, megbocsátom magamnak, hogy

így tudtam megoldani, így nyitok ablakot a változásra.

 

Következő családállítás

 

Még egy kis olvasnivaló a témában:

http://erthetoegeszseg.hu/testalkat-fogyas-zsir/